Főoldal
(+36/1) 766-4554
(munkanapokon 9-17 óra között)
SPAM
Kezdőlap / Újdonságok
Leleplezzük a hamisítványokat

hamis_arucikk_tvp

 
Szerző:DIMSZ - 2014-09-18 15:02:00

A PC World utánajárt mennyi hamis áruval találkozhatunk manapság a piacon. Eredeti kontra hamisítvány; erről olvashat az alábbi linkre kattintva.

Ha Amerikában, Európában vagy Japánban megjelenik egy sikeres – sőt a neves cégeknél egy még meg sem jelent, de sikergyanús – termék, azt habozás nélkül lemásolják a főként kínai gyártók. Mellettük Korea és India is szereplővé válik a hamisítványok piacán, ahol előfordul, hogy egyáltalán nem megy a minőség rovására a rendkívül alacsony árcédula, sőt a klónkészülék gyakran ugyanazon gyárban készül, mint az eredeti.


A Nokia készített 2012-ben egy felmérést, amely szerint minden ötödik, használatban lévő mobileszköz hamisítvány.

A számítástechnikai eszközök klónozásával olyan problémák merülnek fel, amelyek elsősorban az eredeti mobil-, táblagép- és laptopgyártóra ütnek vissza, de azért okozhatnak gondot a felhasználóknak is. Először is rontják a nagy gyártók eladási mutatóit. Önmagában a marketingkampány hiánya, a rosszabb minőségű alapanyagok és alkatrészek miatti olcsóság nem zavarná a vevőket, de azzal nem tudnak mit kezdeni, hogy a vázolt okok miatt nincs garancia a minőségi és a tűzvédelmi szabványok betartására. A vevő továbbá komoly kártevőveszélynek teszi ki magát egy-egy netes klóneszköz vásárlása esetén, az adathalászok könnyen megszerezhetik adatait. A következő probléma akkor lép fel, amikor tényleg baj történik. A vevő nem tudja érvényesíteni jótállási vagy kártérítési igényét, az eredeti terméket gyártók pedig márkaromlással néznek szembe, mivel a hamis eszköz csúnya dizájnját vagy rossz működését a felhasználók legtöbbször az eredeti termék gyártójához kötik.


Az olcsó változat nem minőségi anyagokból készül, a processzor régebbi, az érintőképernyő lassabban reagál, az akkumulátor pedig valószínűleg hamarabb, akár egy-két óra alatt lemerül. A legnagyobb veszély, hogy túlmelegszik, és az eszköz jobb esetben csak kikapcsol, rosszabb esetben teljesen használhatatlanná válik. A telefonok a legritkább esetben tudnak magyarul, de az angol szövegbe is gyakran kerülnek kínai/koreai krikszkrakszok.


Suller Attila őrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője a PC World kérdésére elmondta, hogy a szellemi tulajdonjog minél hatékonyabb védelme miatt alkalmazzák idén januártól a tagállamok a 608/2013/EU rendeletet. „Ha valaki az interneten keresztül rendel egy szellemi tulajdonjoggal érintett árut, érdemes jól megnéznie, hogy az honnan származik. Ha valaki egy hamis terméket választ, hiába fizeti ki az árát, a hatóságok vissza fogják tartani, és ha bebizonyosodik, hogy valóban hamisítvány, akkor a NAV megsemmisíti” – nyilatkozta a szóvivő.

Ha az eszköz átcsúszik a vámon, és a vevő kézbe veszi, ám nem elégedett okostelefonjával, akkor nem sokat tehet, mivel a Kínából érkező klónokra általában semmilyen garancia nincs. „A hamis készülék teljesítményének vagy például a kijelzőjének, kamerájának feljavítására nincs lehetőség. Egyedül az operációs rendszert lehet rajta a feltörést követően lecserélni egy újabb verzióra” – jelentette ki a PC World kérdésére válaszolva Szincsák Tamás, az ESET szakértője.


A veszélyes alkalmazások kiküszöbölésére hasznos a klóntelefonokat átküldeni egy víruskeresésen, mert a legnagyobb veszélyük a gyárilag telepített vírusok. „A hamis okostelefonon nem automatikusan van ártó kód. Ha mégis, sokszor elég egy víruskeresés vagy a gyári állapot visszaállítása. Ha a fertőzés nem tűnik el, akkor azt a telefon gyártója telepítette fel, és csak a készülék feltörésével, illetve az operációs rendszer és vele együtt az előre telepített alkalmazások cseréjével lehet azt eltávolítani.” Afrikában és az arab országokban máshogy próbálnak védekezni: lekapcsolják a hamisított mobilokat, így szoktatva az embereket, hogy ne vegyenek klónokat.


A hamisítványokat az IMEI (International Mobile Equipment Identity)-kód alapján ellenőrzik, amellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobil rendelkezik. A probléma az, hogy ma már a hamis készülékeknek is van egy eredeti készülékből kimásolt, feltört IMEI-kódja – hogy több telefon is használhassa ugyanazt –, így előfordulhat, hogy a szolgáltató az eredeti készülékkel rendelkező tulajdonos mobilját kapcsolja le.

A kétes forrásból származó és minőségű eszközöket viszonylag könnyű elkerülni, csak néhány szabályt be kell tartani a készülék megvásárlásakor.


 • Tanulmányozzuk a megvásárolni kívánt terméket
 • A tesztek, kritikák, blogbejegyzések és YouTube-videók nemcsak azt segítenek eldönteni, hogy a telefon vagy táblagép megfelel-e az elvárásainknak, de megfelelő alapot is nyújtanak a kipróbálás nyomán az összehasonlításhoz.
 • Nézzük meg, hol vásárolunk
 • Vásároljunk hivatalos viszonteladóktól, nevesebb mobiltelefon-szolgáltatóktól, akik garantálják a készülék eredetét, valódiságát és vírusmentességét. Ha mégis feketepiacon szeretnénk telefont/táblagépet beszerezni, ragaszkodjunk a készülék kipróbálásához, és feltétlenül kössük az adásvételt írásbeli szerződéshez.
 • Csak biztonságos oldalakról vásároljunk, és ne fizessünk Western Unionon keresztül
 • Megbízható webáruházakon (antelife.com, banggood.com, etotalk.com, focalprice.com, geekbuying.com, minideal.net, tinydeal.com, tmallbox.com, pandawill.com) vásároljunk, az eBay-en vagy a magyar apróhirdető oldalakon sok a hamisítvány. Sose használjunk készpénzutalási szolgáltatásokat, a legjobb, ha PayPalon keresztül vagy biztonságos bankkártyás fizetéssel rendezzük a számlát.
 • Ellenőrizzük a modell nevét és számát
 • A hamisítók kreatív elnevezései nem feltétlenül szembetűnőek (például Samsung helyett Samsvng), de odafigyeléssel megtalálható a helytelen modellnév. A készülék számát is érdemes megvizsgálni, hogy megfelel-e a gyári adatoknak, és nem tartozik- e más készülékhez.
 • Figyeljünk a kinézetre, tapintásra, logóra
 • A legtöbb hamis készülék dizájnra és tapintásra felismerhető. Érdemes megfigyelni a felületet, az összeszerelés minőségét, a gombok és feliratok elhelyezkedését.
 • Nézzük meg a csomagolás illesztéseit is. Előfordulhat, hogy hiányos a matricázás.
 • A hamis logó lehet kisebb/nagyobb, mint az eredeti, és érezhető a nyomtatás az összes műanyag felületen, az akkumulátoron pedig legtöbbször hibás.
 • Teszteljük a hang- és képminőséget, illetve a szoftver gyorsaságát Ha a beépített fényképezőgép rossz felbontással dolgozik, és nemcsak szürkületben nehéz vele fényképezni, gyanakodjunk!
 • A dobozhang szintén intő jel. A legfeltűnőbb hibák a szoftver minőségén érződnek. Ha kifejezetten lassan reagál az érintésre, az alkalmazások képe, sorrendje nem hasonlít az előzetesen látottakéhoz, akkor hamisítványra leltünk.


Forrás: PC World 

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

TOVÁBBI KÉRDÉSEK


Amennyiben további kérdése van, melyre nem kapott választ a Gyakori kérdések vagy a Jogszabályok menüpontban, kérjük, írja meg nekünk, vagy hívjon bennünket és igyekszünk mielőbb megválaszolni.

EGYÜTTMŰKÖDÉSA DIMSZ Email Marketing Tagozata üdvözli a Tisztelt Vásárló Program létrejöttét és tagjai magukra nézve kötelezőnek tekintik a program alapelveit, vállalva, hogy tevékenységüket ezen elvek mentén folytatják.

HÍRLEVÉL


Amennyiben szeretne további tájékoztatást kapni a Tisztelt Vásárló Programról, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre!


Tájékoztatjuk, hogy adatait kizárólag abból a célból kezeljük, hogy hírlevelünket elküldjünk az Ön részére. Az adatok kezelője a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség. (1138 Budapest, Madarász Viktor út 47-49. 5. em.). Bármikor kérhet tájékoztatást a személyes adatai kezeléséről, vagy kérheti azok törölését, helyesbítését az alábbi címeken: 1138 Budapest, Madarász Viktor út 47-49. 5. emelet címen vagy a benko.livia@dimsz.hu e-mail címen. Az adatok feldolgozását a Multicom Contact Kft. (Cím: H-1121 Budapest, Zsigmondy Vilmos u. 8/b.) végzi.

Kérdése van?


Újdonságok
Nevem:
Email címem:
Tájékoztatjuk, hogy elküldött üzenetét és megadott adatait kizárólag abból a célból kezeljük, hogy üzenetét meg tudjuk válaszolni a későbbiek folyamán. Az adatok kezelője a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség. (1138 Budapest, Madarász Viktor út 47-49. 5. em.). Bármikor kérhet tájékoztatást a személyes adatai kezeléséről, vagy kérheti azok törölését, helyesbítését az alábbi címeken: 1138 Budapest, Madarász Viktor út 47-49. 5. emelet címen vagy a belai.krisztina@dimsz.hu e-mail címen. Az adatok feldolgozását a Multicom Contact Kft. (Cím: H-1121 Budapest, Zsigmondy Vilmos u. 8/b.) végzi.

TÁMOGATÓK:


ALAPÍTÓK:


EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK:


MÉDIA PARTNEREK:


HATÓSÁGI PARTNEREK, EGYÜTTMŰKÖDŐ SZAKMAI SZERVEZETEK:

BÖNGÉSSZEN A CÍMKÉK KÖZÖTT!

  GVH  adathalász  adatkezelés  adatvédelem  bírság  bűntetés  csalás  csalók  direkt és interaktív marketing szövetség  facebook  fogyasztó  nyereményjáték  online vásárlás  promóció  spam  személyes adatok  tisztelt vásárló program  webshop  átverés 

Minden jog fenntartva! 2013 Tisztelt Vásárló Program

Köszönjük a Webrának az oldal elkészítésében
és üzemeltetésében nyújtott támogatását.