Főoldal
(+36/1) 766-4554
(munkanapokon 9-17 óra között)
SPAM
Kezdőlap / Jogszabályok / Adatvédelmi kérdésekben alkalmazandó jogszabályok
Adatvédelmi kérdésekben alkalmazandó jogszabályok

tvp_jog02

 
Szerző:TVP Admin - 2013-10-01 13:04:00

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk Önnek a hatályos magyar adatvédelmi jogi szabályozás hátterét, az egyes kiemelt jelentőséggel bíró törvényeket e területeken. Reméljük, az alábbi tájékoztató hasznos segítségére lesz a jogszabályok közötti eligazodásban.

2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról (Adatvédelmi törvény)


Az új adatvédelmi törvényünk 2012. január 1. napján lépett hatályba. Elsősorban abban hozott újdonságot az új törvény, hogy – a korábbi Adatvédelmi Biztos helyére – felállította az adatvédelmi hatóság intézményét, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot. A hatóság az adatkezeléssel, illetve adatvédelmi előírások megsértésével kapcsolatos ügyekben jogosult eljárni, és a jogsértő adatkezelőkkel vagy adatfeldolgozókkal szemben a megfelelő szankciókat alkalmazni.


Az Adatvédelmi törvény a reklámtevékenységhez annyiban kapcsolódik, hogy a címzett reklámüzenetek kiküldése minden esetben párosul személyes adatkezeléssel, hiszen konkrét személyeknek (címzetteknek) kerül kiküldésre a reklámanyag, így a direkt marketing tevékenységre az adatkezelés előírásait is alkalmazni kell.


Az Adatvédelmi törvény tartalmazza többek között, hogy a magyar szabályozás mit ért általában személyes adat alatt, és melyek az Ön különleges személyes adatai, milyen esetekben kezelhetik az Ön adatait anélkül, hogy ehhez külön hozzájárult volna, valamint arról, hogy a saját személyes adataival mindenki szabadon rendelkezhet, és ennek megfelelően, ha adatokat szolgáltatunk magunkról egy vállalkozásnak, akkor milyen jogaink lehetnek a megadott adatainkkal kapcsolatban.


A fentieken kívül arról is a szól a törvény, hogy közérdekű adatok esetén milyen szerveknek és milyen közzétételi kötelezettsége van, és egyébként mi minősül közérdekű adatnak.

Jogszabály elérhetősége:

Adatvédelmi törvény


POSTAI DM-RE VONATKOZÓ TOVÁBBI SPECIÁLIS SZABÁLYOK:


1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról


A jelen törvény elsősorban – a törvényben – meghatározott személyek személyi és lakcím adatait tartalmazó nyilvántartás szabályait rendezi (pl. kiknek az adatait kell nyilvántartani, pontosan milyen adatok szerepelnek a nyilvántartásban, milyen állami vagy önkormányzati szervezet tartja nyilván ezen adatokat, stb.)

A postai DM tevékenységhez annyiban kapcsolódik a jelen törvény, hogy ez a személyi- és lakcímnyilvántartó nyilvánosan elérhető, és a reklámozók kikérhetnek név- és lakcímadatokat ezen nyilvántartásból annak érdekében, hogy címzett postai reklámüzeneteket küldjenek. A jelen törvény mindazonáltal arról is rendelkezik, hogy bárki jogosult titkosítani a lakcímnyilvántartóban szereplő adatait, azaz megtiltani, hogy az ő adatait ilyen reklámozás céljából kiadják vállalkozások részére.

Jogszabály elérhetősége:

1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról


2.) 1995. évi CXIX. törvény a kutatás és a közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név- és lakcímadatok kezeléséről


A jelen jogszabály a postai DM tevékenységhez azáltal kapcsolódik, hogy ez a törvény a név-és lakcímadatok különböző célokból történő kezelésre ad jogalapot, köztük a közvetlen üzletszerzésre (azaz a direkt marketing tevékenységre) is.

DM szempontból a jelen törvény arról ad bővebb információt, hogy milyen forrásokból gyűjthetőek név és lakcímadatok, annak érdekében, hogy ezekre postai címzett reklámüzenetek kerüljenek kiküldésre (miről kell tájékoztatást kapnunk egy postai DM-ben, mikor kellhet az adatkezelési hozzájárulásunk postai DM-ek fogadásához stb.).

Jogszabály elérhetősége:

1995. évi CXIX. törvény a kutatás és a közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név- és lakcímadatok kezeléséről


3.) A postáról szóló 2003. évi CI. törvény, a postai szolgáltatások ellátásáról és minőségi követelményeiről szóló 79/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet, és a Magyar Posta üzletszabályzata


A jelen pontban írt jogszabályok, illetve üzletszabályzatok tartalmazzák azokat a technikai előírásokat, hogy egy postai DM levélnek hogyan kell kinéznie (mekkora méretű lehet), milyen információkat kell feltüntetni a levélen, hány darabot szükséges kiküldeni stb.

Jogszabály elérhetősége:

A postáról szóló 2003. évi CI. törvény

A postai szolgáltatások ellátásáról és minőségi követelményeiről szóló 79/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet

A Magyar Posta üzletszabályzata


TELEMARKETINGRE VONATKOZÓ TOVÁBBI SPECIÁLIS SZABÁLYOK:


2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről

 

A jelen törvény bár igen terjedelmes hosszúságú, annak csak egy kis része vonatkozik konkrétan a telefonos megkeresésekre, és alapvetően csak azt rögzíti a törvény, hogy a telefonos élőbeszédes megkereséshez előzetes hozzájárulása a hívott félnek nem szükséges, míg automatizált hívórendszer igénybevétele esetén a hívott fél előzetes hozzájárulására szükség van.

A telemarketingre vonatkozóan az egyéb jogszabályokból vezethetőek le bizonyos előírások, illetve a DIMSZ etikai kódexe is tartalmaz a telemarketing tevékenységre vonatkozó elvárásokat és szabályokat.

Jogszabály elérhetősége:

2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről


ELEKTRONIKUS DM-RE VONATKOZÓ TOVÁBBI SPECIÁLIS SZABÁLYOK:


2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről (Eker.)


Az Eker. törvényben elsősorban arról kaphatunk bővebb információt, hogy mely tevékenységek minősülnek elektronikus kereskedelmi szolgáltatásnak (pl. webshopok üzemeltetése), ilyen esetben milyen tájékoztatási kötelezettsége van az e-kereskedelmi szolgáltatónak (azaz az adott webshop-nak).

DM szempontból az Eker. törvény kiegészíti a Reklámtörvény elektronikus DM tevékenységre vonatkozó szabályait, és meghatározza, hogy az előzetes hozzájárulás az eDM-ek kiküldéséhez nem szerezhető be elektronikus úton (azaz pl. egy e-mailben vagy SMS-ben).

Jogszabály elérhetősége:

2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről


A jogszabályok elérhetők a CimpLex nyilvános és ingyenes online adatbázisában.

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700155.TV

jogszabályok érthetően 

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

TOVÁBBI KÉRDÉSEK


Amennyiben további kérdése van, melyre nem kapott választ a Gyakori kérdések vagy a Jogszabályok menüpontban, kérjük, írja meg nekünk, vagy hívjon bennünket és igyekszünk mielőbb megválaszolni.

EGYÜTTMŰKÖDÉSA DIMSZ Email Marketing Tagozata üdvözli a Tisztelt Vásárló Program létrejöttét és tagjai magukra nézve kötelezőnek tekintik a program alapelveit, vállalva, hogy tevékenységüket ezen elvek mentén folytatják.

HÍRLEVÉL


Amennyiben szeretne további tájékoztatást kapni a Tisztelt Vásárló Programról, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre!


Tájékoztatjuk, hogy adatait kizárólag abból a célból kezeljük, hogy hírlevelünket elküldjünk az Ön részére. Az adatok kezelője a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség. (1138 Budapest, Madarász Viktor út 47-49. 5. em.). Bármikor kérhet tájékoztatást a személyes adatai kezeléséről, vagy kérheti azok törölését, helyesbítését az alábbi címeken: 1138 Budapest, Madarász Viktor út 47-49. 5. emelet címen vagy a benko.livia@dimsz.hu e-mail címen. Az adatok feldolgozását a Multicom Contact Kft. (Cím: H-1121 Budapest, Zsigmondy Vilmos u. 8/b.) végzi.

Kérdése van?


Adatvédelmi kérdésekben alkalmazandó jogszabályok
Nevem:
Email címem:
Tájékoztatjuk, hogy elküldött üzenetét és megadott adatait kizárólag abból a célból kezeljük, hogy üzenetét meg tudjuk válaszolni a későbbiek folyamán. Az adatok kezelője a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség. (1138 Budapest, Madarász Viktor út 47-49. 5. em.). Bármikor kérhet tájékoztatást a személyes adatai kezeléséről, vagy kérheti azok törölését, helyesbítését az alábbi címeken: 1138 Budapest, Madarász Viktor út 47-49. 5. emelet címen vagy a belai.krisztina@dimsz.hu e-mail címen. Az adatok feldolgozását a Multicom Contact Kft. (Cím: H-1121 Budapest, Zsigmondy Vilmos u. 8/b.) végzi.

TÁMOGATÓK:


ALAPÍTÓK:


EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK:


MÉDIA PARTNEREK:


HATÓSÁGI PARTNEREK, EGYÜTTMŰKÖDŐ SZAKMAI SZERVEZETEK:

BÖNGÉSSZEN A CÍMKÉK KÖZÖTT!

  GVH  adathalász  adatkezelés  adatvédelem  bírság  bűntetés  csalás  csalók  direkt és interaktív marketing szövetség  facebook  fogyasztó  nyereményjáték  online vásárlás  promóció  spam  személyes adatok  tisztelt vásárló program  webshop  átverés 

Minden jog fenntartva! 2013 Tisztelt Vásárló Program

Köszönjük a Webrának az oldal elkészítésében
és üzemeltetésében nyújtott támogatását.